Aan welke hand draag je een trouwring?

In onze juwelierszaak krijgen we regelmatig de vraag aan welke hand je je trouwring moet dragen. Hier is namelijk nog wel eens wat verwarring over. Want hoe hoort het eigenlijk precies? Draag je je trouwring aan de linkerhand of juist aan de rechterhand? Het goede antwoord is eigenlijk dat er geen goed antwoord is. Want de hand waaraan een ring het best gedragen wordt verschilt simpelweg per persoon.

In vroegere tijden

In de oudheid was er wel een ongeschreven regel: toen werden trouwringen vrijwel altijd aan de linker ringvinger gedragen. Dit kwam voort uit het geloof dat de ringvinger direct in verbinding stond met het hart. Omdat de linkerhand dichterbij het hart zit dan de rechterhand, was het logisch om de ring aan de linkerhand te dragen.

Trouwringen in Nederland

In Nederland worden trouwringen zowel aan de linker- als rechterhand gedragen. Katholieken dragen ze traditioneel links, protestanten juist rechts. Protestanten wilden zich met dit gebruik namelijk afzetten tegen de katholieken. Maar ook dit is geen wet van meden en perzen; in andere Europese landen dragen katholieken hun ringen juist aan de rechter ringvinger.

Praktische overwegingen

Je kunt je draaghand natuurlijk ook af laten hangen van praktische factoren. Ben je rechtshandig, dan is het bijvoorbeeld handig om je trouwring links te dragen. Zo zit hij nooit in de weg bij bijvoorbeeld het schrijven. De kans op beschadiging is zo het kleinst. Ben je trots op je trouwring en wil je dat zoveel mogelijk mensen hem zien? Draag hem dan juist aan je voorkeurshand.

Buitenlandse gewoontes

Ook buiten Nederland zijn er veel verschillende gewoontes wat betreft het dragen van een trouwring. Zo verschilt de draaghand in Vlaanderen sterk per regio: in het westen draagt men hem links, in het oosten rechts. In de VS is links gebruikelijk, in Duitsland rechts.

Trouwringen bij Juwelier Hazekamp

Kortom, er is geen universeel antwoord op de vraag aan welke hand je je ring moet dragen. Ons advies: kies gewoon de hand waarbij jij jezelf het fijnst voelt. Ben je zelf op zoek naar een paar trouwringen? Kom dan langs bij Juwelier Hazekamp, dé trouwringen specialist in Groningen.

 

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route