Saffiertrouwringen saffier

Wellicht overweegt u de aanschaf van een sieraad met saffier, of misschien bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond van deze bijzondere edelsteen. Wat uw beweegredenen ook mogen zijn, dit verhaal zal u de nodige informatie en tips verschaffen.

Wat is saffier?

Net als robijn is saffier een variëteit van het mineraal korund. De steen bestaat uit gekristalliseerd aluminiumoxide en heeft dezelfde superieure eigenschappen als robijn. Korund is buitengewoon hard en heeft een zeer hoge glans. Zuiver korund is kleurloos en komt in de natuur zelden voor. Kleine hoeveelheden ijzer en titaan, die zeer lang geleden tijdens de vorming van korund, aluminium hebben vervangen in het kristalrooster, geven korund een blauwe kleur. Als titaan in wat grotere hoeveelheden voorkomt kan het zeer fijne rutielnaalden vormen die, opgesloten in de saffier, deze een prachtige zijdeglans geven, of zelfs een ster in de saffier kunnen laten zien. Niet alleen de blauwe variant van korund, maar ook andere kleurvarianten zoals geel, oranje, groen, roze en violet, heten saffier. Als zonder toevoeging over saffier gepraat wordt, wordt altijd de blauwe variant bedoeld. Anders heeft men het over gele, groene of roze saffier..., ook wel de 'fancy' saffieren genoemd. Sommige van deze 'fancy' saffieren zijn uiterst zeldzaam, zoals de beroemde Padparadscha, een prachtige roze-oranjeachtige saffier.

Saffier komt veel meer voor dan de spectaculaire rode robijn; in sommige vindplaatsen is zoveel saffier voorradig, dat net als bij diamant de mindere kwaliteit gebruikt kan worden als slijpmiddel. Het is bepaald niet verwonderlijk dat saffier op meer plaatsen voorkomt dan robijn: in tegenstelling tot chroom zijn ijzer en titaan in redelijke hoeveelheden aanwezig in het bovenste gedeelte van de aardkorst, precies daar waar saffieren kunnen worden gevormd.

Geschiedenis

Saffier, de goddelijke edelsteen die lang geassocieerd is met de lucht en de hemel, wordt al duizenden jaren geadoreerd door de mens. De edelsteen toont zijn pracht met een discrete terughoudendheid. De naam saffier is afkomstig uit vele talen, een aanwijzing dat de edelsteen al vroeg wijdverbreid bekend was. In het Sanskriet wordt gesproken over sauritana, dat 'toegewijd aan Saturnus' betekent; in de taal van de Chaldeeën werd de steen sampir genoemd, in het Grieks sappheiros, dat 'blauw' betekent, in het Latijn saphirus en in het Arabisch safir. Saffieren tonen een overweldigende hoeveelheid kleurschakeringen en woorden schieten tekort om de vele mogelijke variaties van blauw te beschrijven. Het majestueuze korenbloemblauw, soms met een delicaat vleugje purper, is de mooiste kleur die een saffier kan hebben. Niet minder in trek is de diep 'koninklijk blauwe' saffier, die een zijdeachtige schemering van fluweel uitstraalt, en doet denken aan rimpelloze, oneindig diepe bergmeren.

In het verleden werd saffier door priesters, maar ook door heksen gedragen, omdat de steen hen in staat zou stellen wonderen te verklaren en de toekomst te voorspellen. Saffier symboliseert vriendschap, trouw, eerlijkheid, waarheid en hoop. De steen zou zijn glans verliezen als de drager zich misdroeg en bijvoorbeeld zijn of haar partner bedroog. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor een verlovingsring of elk ander sieraad dat uit liefde wordt gegeven.

Oorsprong

Saffieren zijn het resultaat van een aantal zeer verschillende gesteentevormende processen in de aardkorst. Zo is in Kashmir (Noord-India) saffier gevormd in stollingsgesteenten die pegmatieten worden genoemd. Deze gesteenten zijn uit een magma (heet gesmolten gesteente) gevormd en bevatten veel aluminium en boor. De voor de blauwe kleur benodigde ijzer en titaan zijn opgenomen uit het gesteente waar de pegmatiet is ingedrongen. In Thailand, Cambodja en Australië heersten heel andere omstandigheden. De saffieren werden hier gevormd in diepe lagen van de aardkorst, onder hoge temperatuur en druk, in een aluminium- en carbonaatrijk gesmolten gesteente (carbonatiet). Tijdens vulkaanuitbarstingen werden de saffieren door een basaltlava naar het aardoppervlak gebracht, waarna ze na verwering van de ontstane basalten in rivierbeddingen terecht kwamen. De saffieren die kort geleden in Madagaskar zijn gevonden hebben nog weer een andere ontstaansgeschiedenis. Daar werden heel oude onzuivere marmers door reacties met hete vloeistoffen en met metamorfegesteenten ernaast, omgezet in grofkorrelige aluminiumrijke 'skarn', een gesteente waarin ook saffier gevormd kon worden, dankzij de aanwezigheid van ijzer en titaan.Ruw saffier

Belangrijke saffiervoorkomens zijn ook aangetroffen in Sri Lanka, Myanmar (Birma) ,Madagaskar, Tanzania, en de Verenigde Staten (Montana). De grootste saffier ter wereld is gevonden in 1996, in Madagaskar. De ontdekte steen weegt ongeveer 89.500 karaat, niet minder dan 17.9 kilogram.

Wie mooi wil zijn....

Al rond het begin van de jaartelling was bekend dat als robijnen in een smeltkroes werden gestopt en in vuur werden gehouden, de kleur en uitstraling konden verbeteren. Marco Polo was getuige van deze behandeling toen hij Sri Lanka aandeed tijdens een van zijn wereldreizen. Rond 1980 ontdekten edelsteenhandelaren in Thailand dat melkachtige, vrijwel kleurloze korund gevonden in Sri Lanka, door middel van verhitting onder heel hoge temperaturen (1600 tot 1800 graden Celsius) veranderde in prachtig saffier. In de jaren daarna werd het verhitten van saffier gemeengoed, om een permanente verbetering van de kleur en helderheid te bewerkstelligen. Door deze ontwikkeling is het totale aanbod van mooie saffieren groter dan wanneer men alleen afhankelijk was geweest van vondsten in de natuur. Daarnaast maken zogenaamde diffussiebehandelingen het mogelijk om tijdens het verhitten van saffier additieven toe te voegen. Zo kan door diffusie van toegevoegd ijzer en titaan saffier alleen aan de oppervlakte blauw gekleurd worden. Door de diffusie van beryllium kan roze saffier een prachtige Padparadscha-kleur krijgen. Meestal is de kleur echter ook beperkt tot een dun laagje onder het oppervlak. Omdat de kleur in deze stenen alleen beperkt aanwezig is (dicht bij het oppervlak), zijn ze relatief laag geprijsd.

Tegenwoordig worden mooie en dure saffieren vaak naar een erkend edelsteenkundig laboratorium gestuurd voor het laten opmaken van een edelsteen-identificatie-rapport. In een dergelijk rapport staat duidelijk aangegeven of de betreffende saffier is verhit of niet, en of er eventueel sprake is van een diffusiebehandeling. Als aangegeven wordt dat de betreffende saffier uit Kashmir, Myanmar, of enig ander benoemd land van herkomst komt, kan u dit ook laten verifiëren door een edelsteenkundig laboratorium (in ons land het Nederlands Edelsteen Laboratorium te Leiden). Stenen waarvan aangetoond is dat ze uit een beroemd herkomstgebied komen, zijn namelijk duurder dan vergelijkbare stenen van onbekende herkomst. Saffieren die niet zijn onderworpen aan verhitting, zijn zeldzaam. Toch betekent het niet automatisch dat een dergelijke steen meer waard zou zijn. Voorwaarde blijft dat de steen een aantrekkelijke kleur en uitstraling heeft. Als dit werkelijk het geval is, Bedenk dan dat onverhitte stenen relatief buitengewoon kostbaar kunnen zijn.

Maandsteen

Saffier is de steen van de maand september. Het wordt veel cadeau gedaan bij zowel een 5-jarig, als een 45-jarig huwelijksfeest.

Onderhoud

U kunt saffier het beste in lauwwarm water met een milde zeep en een zacht borsteltje schoonmaken. Droog uw sieraden zorgvuldig met een katoenen doek.

Aanschaf

uiteraard is uw eigen smaak uiteindelijk doorslaggevend bij het uitkiezen van een saffier of een sieraad met saffier. Bedenk dat, anders dan bij diamant, bij saffier vooral de kwaliteit van de kleur erg belangrijk is bij de bepaling van de waarde, en niet zozeer de zuiverheid. Eigenlijk is saffier een ideale edelsteen. Hij biedt een haast ongeëvenaard kleurenscala en is bovendien vanwege de enorme hardheid (bijna net zo hard als diamant) heel duurzaam. Saffier ziet er altijd als nieuw uit. Waar andere stenen met vergelijkbare kleuren na lang gedragen te zijn makkelijker tekenen van slijtage kunnen vertonen, verslijt saffier nagenoeg niet en blijft het zijn kleur behouden.

Wanneer u de aanschaf van een sieraad met saffier overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, dan investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang  dat u het juiste advies krijgt. Uw juwelier of goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Zijn professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dát sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.

Witgouden Saffierring met Briljant

Zilver

Parels

Smaragd

Diamant

Robijn

Goud

 

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route