RobijnRobijn

Wellicht overweegt u de aanschaf van een sieraad met robijn, of misschien bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond van deze bijzondere edelsteen. Wat uw beweegredenen ook mogen zijn, dit verhaal zal u de nodige informatie en tips verschaffen.

Wat is Robijn?

Net als saffier is robijn een variëteit van het mineraal korund. De steen bestaat uit gekristalliseerd aluminiumoxide en heeft dezelfde superieure eigenschappen als saffier. Korund is buitengewoon hard en heeft een zeer hoge glans. Zuiver korund is kleurloos en komt in de natuur zelden voor. Kleine hoeveelheden chroom, die zeer lang geleden tijdens de vorming van korund, aluminium hebben vervangen in het kristalrooster, geven korund een rode kleur. Deze rode variant van korund wordt robijn genoemd. De kleurintensiteit wordt voor een groot deel beïnvloed door de hoeveelheid aanwezige chroom. Het genoemde duivenbloedrood kan ontstaan wanneer slechts 0,3 procent chroomoxide aanwezig is. Doordat dit chroompigment weinig voorkomt in het bovenste gedeelte van de aardkorst, behoort robijn tot de zeldzaamste edelstenen ter wereld.

Robijn wordt in het algemeen in kleine kristallen gevonden; grote robijnen zijn zeldzaam. Exemplaren die meer wegen dan 5 karaat (1 gram) zijn schaars; robijnen zwaarder dan 10 karaat (2 gram) zijn een uitzondering op de regel. Sommige van deze uitzonderlijk grote edelstenen zijn in het bezit van oosterse vorsten; zij schrijven magische krachten toe aan robijn. Zo verhoogt robijn in hun visie aanzien en gezag, en geeft de steen macht, moed en levensvreugde. Daarnaast zou robijn zijn drager voor ongeluk behoeden.

Geschiedenis

Robijn wordt al sinds mensenheugenis geassocieerd met passie en liefde. Bewondering voor deze edelsteen werd in India al vroeg onder woorden gebracht met de naam Ratnanäyaka, Sanskriet voor; koning onder de edelstenen. In robijn worden de energie van licht en de kracht van vuur gecombineerd tot een adembenemend mooie kleur, van dieprood tot lichter helderrood, met roze tot purperen tinten. De naam robijn, afgeleid van het Latijnse ‘ruber’ (rood), staat voor het prachtigste rood denkbaar. De meest gewaardeerde kleur is duivenbloedrood, een vol, verzadigd karmijnrood. Hoe helderder en levendiger de rode flonkering, des te waardevoller en voortreffelijker de robijn.

In de geschiedenis, tot ver terug in de oudheid, werden edelstenen en robijnen in het bijzonder mysterieus gevonden; magische en mystieke eigenschappen werden hun toegekend. Hoe mooier een robijn, des te groter de kans dat de steen een positieve invloed zou uitoefenen op het leven van de eigenaar. Daarom ontwikkelde men al in de oudheid zo veel mogelijk methoden om robijnen te vervolmaken.Soms betekende dit meer dan slijpen en polijsten alleen.

Oorsprong

Het ontstaan van robijn is omgeven door geheimen. In de heuvelachtige omgeving van Mogok in Myanmar (het voormalige Birma) zijn de mooiste robijnen gevonden. Hier bevinden zich dan ook de belangrijkste voorkomens van robijn, en is goed bestudeerd hoe robijn gevormd kan worden in de aardkorst. Het moedergesteente is een zeer oud wit marmer (meer dan 500 miljoen jaar oud). Magma en hete, gas- en mineraalrijke oplossingen, zijn dit gesteente binnengedrongen. Dit veroorzaakte allerlei reacties met het marmer, waaruit nieuwe mineralen ontstonden. Uiteindelijk bleef een hete oplossing over, waarin alleen nog aluminium en een klein beetje chroom aanwezig waren. Uit deze heetwater- oplossing konden tijdens afkoeling prachtige ontwikkelde kristallen van robijn ontstaan.

Chroom komt normaal gesproken helemaal niet voor in dergelijke gesteenteassociatie, en moest dan ook vanuit de diepe aardkorst omhoog worden getransporteerd, door het naar boven geperste magma en de heetwater oplossing. De bloedrode robijnkristallen maken een overweldigende indruk in het contrasterende witte marmer. Toch worden de robijnen maar weinig in het moedergesteente aangetroffen. In de loop van de tijd zijn ze het meest Ruwe robijngeconcentreerd in het verweerde residu van het marmer, dat weggespoeld is, en in rivierbeddingen lager in de vallei terecht is gekomen.

Mooie robijnen worden niet alleen in Myanmar gevonden, maar ook in Pakistan, Thailand, Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, Kenia en Madagaskar.

Roder dan rood….

Sommigen zijn van mening dat Plinius (23-79 AD) in zijn encyclopedie ‘ Natuurlijke Historie’ al schrijft over een vroege vorm van behandeling, die nu universeel wordt toegepast op robijn. De eerste concrete beschrijving van deze behandeling wordt gevonden in het boek ‘Bloemrijke Gedachten over Edelstenen’, geschreven rond 1240 AD, door Teifaschi, een Egyptische edelsteenhandelaar. Toen, net als nu, was verhitting van robijnen een veilige methode die werd toegepast om een permanente verbetering van de kleur en helderheid te bewerkstelligen. De stenen worden ingepakt in een beschermend  ‘makser’ van klei en voor enige tijd verhit in een oven. Het uiteindelijke resultaat is sterk afhankelijk van de duur van de verhitting en de hoogte van de temperatuur. Daarnaast is het mogelijk met deze methode, die sinds 1970 geperfectioneerd is in Bangkok (Thailand), kleine haarscheurtjes in robijnen te ‘repareren’. Tijdens de verhitting loopt een smeltmiddel (een ‘flux’) in de haarscheur of barst, met als gevolg dat de wanden van de kleine breuk aan elkaar kunnen smelten en dichtgroeien bij langzame afkoeling. Dit proces wordt ‘healing’ genoemd.

Tegenwoordig worden wat grotere, mooie en dure robijnen vaak naar een erkend edelsteenkundig laboratorium gestuurd voor het laten opmaken van een edelsteen identificatierapport. In een dergelijk rapport staat duidelijk aangegeven of de betreffende robijn verhit is of niet, en of er eventueel sprake is van aanwezigheid van residu, als gevolg van het herstellen van haarscheurtjes in de steen. Als aangegeven wordt dat de betreffende robijn uit Myanmar, of enig ander beroemd land van herkomst komt, kunt u dir ook laten verifiëren door een edelsteenkundig laboratorium (in ons lnd het Nederlands Edelsteen Laboratorium te Leiden). Stenen waarvan aangetoond is dat ze uit een beroemd herkomstgebied komen, zijn namelijk vaak duurder dan vergelijkbare stenen van onbekende herkomst.

Robijnen die niet zijn onderworpen aan verhitting, zijn zeldzaam. Toch betekent het niet automatisch dat een dergelijke steen meer waard zou zijn. Voorwaarde blijft dat de steen een aantrekkelijke kleur en uitstraling heeft. Als dit werkelijk het geval is, bedenk dan dat onverhitte stenen relatief buitengewoon kostbaar kunnen zijn.

Maandsteen

Robijn is de steen van de maand juli. Het is tevens een edelsteen die veelcadeau wordt gedaan bij een 15-jarig of een 40-jarig huwelijksfeest.

Onderhoud

U kunt robijn het beste in lauwwarm water met een milde zeep en een zacht borsteltje schoonmaken. Droog uw sieraden zorgvuldig af met een katoenen doek.

Aanschaf

Uiteraard is uw eigen smaak uiteindelijk doorslaggevend bij het uitkiezen van een robijn met robijn. Bedenk dat, anders dan bij diamant, bij robijn vooral de kwaliteit van de kleur erg belangrijk is bij de bepaling van de waarde, en niet zozeer de zuiverheid. Robijnen met een prachtige kleur, die ook nog eens bijna loepzuiver zijn, bestaan wel, maar zijn extreem zeldzaam en duur.

Wanneer u de aanschaf van een sieraad met robijn overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, dan investeert u in zeldzame schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies ontvangt. Uw juwelier of goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Zijn professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dat sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zal koesteren.

Geelgouden Robijnring met Briljant

Zilver  Parels Saffier

Diamant Smaragd Goud

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route