Parels

Wat is een parel?

Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier. Deze dubbelschalige schelpen worden doorgaans ‘pareloesters’ genoemd, al zijn het in feite geen oesters. In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden. Alleen de natuur bepaalt haar kleur en haar vorm. Een parel schittert niet, maar heeft oriënt; de subtiele kleurschakering en glans in het parelmoer.

Natuurlijke parels, die ook ‘echte’ parels of oriëntparels genoemd worden, zijn uiterst zeldzaam en dus kostbaar. Er moeten maar liefst 15.000 oesters geopend worden om een enkele parel te vinden. Zo’n parel is een speling van de natuur, veroorzaakt doordat een hinderlijk organisme, zoals bijvoorbeeld een parasiet of een klein kreeftje, een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond glanzend bolletje ontstaat; de parel. Als een parel onder een röntgenapparaat gelegd wordt, is vaak te zien dat die uit vele laagjes bestaat, eigenlijk net een ui. Vindplaatsen van parels zijn verspreid over de hele wereld; de Perzische Golf, de Mannar Golf (India, Sri Lanka), Australië, de eilanden in de Stille Zuidzee, de Filipijnen, Maleisië, Venezuela, Mexico en Panama. Parels worden niet alleen in pareloesters mar ook in zoetwatermosselen gevonden, bijvoorbeeld in Amerikaanse (met name de Mississipi) of Europese rivieren (Schotland, Duitsland). Parels komen voor in veel, vaak subtiele, kleurschakeringen; van zuiver wit tot crème, roze, gelige en groenige tinten. Ook donker gekleurde exemplaren komen voor in tinten als donkergrijs en donkerbruin. De Perzische golf is vanouds de belangrijkste vindplaats geweest van parels. De kans op het vinden van parels in dit beeld is drastisch verminderd na de golfoorlog in 1990. Pareloesters zijn zeer gevoelig voor het milieu en het tijdens de oorlog hoeveelheden olie is voldoende geweest om voor lange tijd het leven van de weekdieren aldaar onmogelijk te maken. Het herstel van het natuurlijk milieu gaat langzaam en het zal dus nog wel even duren voordat weer met meer succes naar parels gevist kan worden in dit gebeid.

Het mysterie van de natuurlijke parel

Het gegeven dat een uiterst zeldzame en unieke parel gevonden kon worden in een onooglijke schelp zorgde in het verre verleden voor een mantel van magie rond dit glanzende kleinood. De parel leek alle geheimen van de diepten van het waterrijk tot uitdrukking te brengen in haar mysterieuze glans Deze magie ging heel ver, de waarde van parels werd erdoor opgedreven tot waanzinnige hoogte. Zozeer zelfs, dat ten tijde van de Romeinse overheersing een enkele parel kon volstaan om een veldtocht te financieren.
Bekend is ook het verhaal van Cleopatra die een weddenschap won dankzij een parel. Cleopatra beweerde ten overstaan van Marcus Antonius dat zij een maaltijd ten waarde van een heel land kon verorberen. Marcus tartte haar deze bewering met bewijzen te staven, waarop de Egyptische schone een parel verpulverde, de parelpoeder in haar glas met cider wierp en het in een terug ledigde.

Parels zijn al zesduizend jaar lang geliefd om hun ingetogen schoonheid. Ze werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren zeer zeldzaam. Dat betekende dat alleen de allerrijksten zich de schoonheid van een parel konden veroorloven. En dat deden ze! Koningin Elizabeth I van Engeland bijvoorbeeld, bezat drieduizend jurken die bezaaid waren met parels; een ongekende, duizelingwekkende rijkdom. De witte glans van de parel sloot volgens de ongetrouwde koningin uitstekend aan bij haar kuise reputatie.

De cultivé parel

Omdat een mooie parel het verschil tussen armoede en grote rijkdom kon betekenen, hebben mensen eeuwenlang geprobeerd parels te kweken. Het duurde echter tot begin van deze eeuw voordat er een succesvolle kweekmethode werd ontwikkeld. De chinezen slaagden er het eerst in het ‘productieproces’ van de oester op gang te brengen, maar het was de Japanse pastaverkoper Mikimoto die erin slaagde om de eerste ronde, mooie parel te kweken. Hij injecteerde een bolvormig geslepen stukje van een mosselschelp in de pareloester en dat bleek de sleutel tot het grote succes. De pareloester ging om het bolletje laagjes parelmoer vormen, waardoor een prachtige, perfect ronde, glanzende cultivéparel zijn intrede deed. De rijken der aarde lieten zich aanvankelijk niet overtuigen van de waarde van de gecultiveerde parel, hoewel deze in schoonheid nauwelijks voor de natuurlijke onder doet; sterker nog, het verschil is niet met het blote oog waar te nemen. In veel gevallen kan alleen met behulp van röntgenapparatuur een cultivé van een natuurlijke worden onderscheiden. In Nederland is het Nederlands Edelsteen Laboratorium te Leiden gespecialiseerd in dergelijke onderzoeken.

Coco Chanel, de Franse koningin van de mode, gaf de gekweekte het laatste zetje in de rug toen zij haar ensembles completeerde met meterslange parelsnoeren. Dergelijke sieraden waren absoluut onbetaalbaar als ze van natuurlijke parels vervaardigd zouden worden en de jetset ging dan ook massaal overstag. Vanaf dat moment ging het allemaal razendsnel en begon de cultivé aan een zegetocht die tot op de dag van vandaag voorduurt. Van alle parels die momenteel verkocht worden, bestaat nog maar 1% uit natuurlijke parels.

Tegenwoordig worden veel verschillende namen gehanteerd voor cultivé parels. Cultivé parels afkomstig uit het zoute water rond Japan zijn en worden vaak als Akoya parels verkocht, of onder een merknaam , zoals ‘Mikimoto cultivé parels. Naast deze parels uit Japan, komen grotere cultivé parels uit wateren rond de Filipijnen, Indonesië, en Australië, en rond de eilanden in de Grote Oceaan. Deze worden ‘Zuidzee” of ‘Tahiti’ gecultiveerde parels genoemd. De Tahiti cultivé parels vallen op vanwege de sterk afwijkende kleuren, zoals grijs tot zwart, met eventueel een groenige, bruine of blauwige gloed. Ook Zuidzee gecultiveerde parels kunnen in bijzondere tinten voor komen, zoals geel tot ‘goud’kleurig. Waar begin negentiger jaren het grootste deel van de cultivé parels nog bestond uit Akoya parels, vertegenwoordigen ze nu nog maar een kwart van de totale waarde van geproduceerde gecultiveerde zeewater parels. Het grootste deel hiervan komt nu uit Australië en Indonesië.

Daarnaast heeft China zich ontwikkeld tot de producent van gecultiveerde zoetwater parels. Het cultiveren van deze parels vindt voor een belangrijk deel plaats in de talloze meren rond Shanghai en Suzhou, hoewel ook meer in het binnenland gelegen provincies veel produceren. Deze parels zijn te verkrijgen in allerlei vormen.

Doordat in principe geen bolvormige kernen, maar kleine stukjes zacht mantelweefsel bij een zoetwatermossel ingebracht worden, ontstonden in het begin vooral heel grillige vormen,’barok’parels genoemd. Nu is men echter ook in staat om (bijna) ronde parels te kweken in zoetwater. De gekweekte hoeveelheden van deze parels overtreffen vele malen de beschikbare hoeveelheid gecultiveerde zeewaterparels.

Parels en mode

Na de ‘parelrage’ aan het begin van de vorige eeuw, raakte ‘de traan van de zee’ in de jaren zestig en zeventig langzaam uit de mode. Ofschoon het klassieke parelsnoer voor veel vrouwen een gekoesterd sieraad bleef, kreeg de parel een ouderwets imago. Zoals hiervoor is uitgelegd, is dit beeld in de jaren negentig drastisch veranderd, parels zijn weer volop in de belangstelling. Ieder filmster draagt ze, de geadoreerde prinses Diana werd ermee gezien en een bruid die geen parels draagt behoort bijna tot de uitzondering. Parels hebben hun stoffige reputatie afgeschud en door de moderne manier waarop ze tegenwoordig gedragen worden, combineren ze net zo goed met een spijkerbroek als met een klassiek mantelpak. Vooral de grotere parel is heel geliefd. De tijd dat het slot van een parelsnoer uit het zicht, achter in de hals werd gedragen is voorbij; veel hedendaagse parelsnoeren hebben schitterende sloten die middenvoor gedragen worden. 

Overigens is het veranderen van een slot een prima tip als u nog een ongedragen parelsnoer in de kast heeft liggen. Door de parels opnieuw te laten knopen en er een modern slot tussen te laten zetten, krijgen ze een heel nieuw gezicht. Het is heel modieus om gouden kralen tussen de parels te laten plaatsen of in dat verband gebruik te maken van kleurstenen. Parels passen zich moeiteloos aan in elke nieuwe context. Een parel getuigt altijd van ingehouden chic.

De kwaliteit van parels

Parels zijn er in talloze prijsklassen en kwaliteiten. Omdat het niet zo eenvoudig is om als leek het verschil tussen al die parels te zien, is het raadzaam uw parelsieraad bij een vakman aan te schaffen. Globaal geldt; hoe groter de parel hoe hoger de prijs zal liggen. De luster (glans) is eveneens van belang. Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe hoger de waarde.

Een echt parel is een natuurproduct, geen twee parels zijn exact gelijk. Om die reden is het samenstellen van een parelsnoer een karwei dat veel vakmanschap vraagt. De parels moeten in formaat, luster, kleur en vorm bij elkaar passen en zo samen een harmonisch geheel vormen.

Onderhoud van uw parels

Ook voor het onderhouden van uw parelsieraden geldt; vraag uw juwelier om advies.

Aanschaf van parels

Wanneer u de aanschaf van een parelsieraad overweegt voor u zelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies ontvangt. De juwelier is daar de aangewezen persoon voor. Wij kunnen al uw vragen over parels beantwoorden en kunnen u helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dat sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.

Zilver Saffier Smaragd Diamant Robijn Goud

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route