Goud

Goud is een zacht, heldergeel, natuurlijk materiaal, dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst. Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt het vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Dit is een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, en daarom heeft het sinds de 26e eeuw voor Christus gediend als betaalmiddel.

Goud zal altijd goud blijven. Het vergaat niet, het oxideert niet en het behoudt altijd zijn glans. Dat geldt voor eeuwenoude munten die bij opgravingen naar boven komen evenzeer als voor uw trouwring: de glans vergaat niet. Nooit.

Goud is van alle edelmetalen het best bewerkbaar. De structuur is zo flexibel, dat van 31 gram goud een dunne plaat van tien vierkante meter gemaakt kan worden of een draad van 105 kilometer lengte. Goud is daarom ideaal voor het maken van sieraden. Er is bijna geen vorm ondenkbaar, het perfecte materiaal voor de creatieve geest van ontwerpers. En daarvan hebben ze sinds mensenheugenis gebruikgemaakt.

Gouden geschiedenis

De oudste bekende gouden sieraden stammen uit ongeveer 2500 voor Christus. In het oude Mesopotamië (het huidige Irak) werden gouden sieraden vervaardigd met een vakmanschap dat pas twintig eeuwen later door de Europeanen zou worden geëvenaard. De verfijnde smeedkunst van Mesopotamiërs was legendarisch. Rond de zevende eeuw voor Christus bereikten de vakkennis en het artistieke niveau van de Etrusken hun hoogtepunt. In die dagen werden sieraden gemaakt die vandaag de dag niet uit de toon zouden vallen. In de achttiende en negentiende eeuw werden in Europa de eerste machines gebruikt voor het verwerken van goud. Zo kon aan de toenemende vraag voldaan worden zonder dat de prijzen al te hoog opliepen. Goud kwam binnen het bereik van een groter deel van de bevolking.

Tegenwoordig hebben technologische innovaties, door de eeuwen heen gegroeid vakmanschap, maar vooral de Europese artistieke traditie ervoor gezorgd dat het Westerse gouden sieraad op een hoog niveau staat.

Gouden verhalen

De glans van goud is niet alleen een glans in de letterlijke zin: het is sinds het begin der tijden ook omgeven met een mythologische waas. De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. Zo werd van de legendarische Koning Midas van Griekenland beweerd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen.

Heel bekend is ook de gouden schat van Toetanchamon. Deze Egyptische vorst die in 1395 voor Christus op jonge leeftijd stierf, werd te ruste gelegd temidden van een schat aan gouden kunstvoorwerpen en sieraden. Toen zijn schat drieduizend jaar later werd onthuld, was de schittering nog even groot als op de dag van zijn dood. Op het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent werd de schoonheid van goud evenzeer gewaardeerd. De Inca’s stonden bekend om hun hartstocht voor goud. Zij zagen het gele edelmetaal als de ‘tranen van de zon’ en bedekten hun doden met gouden maskers en goudpoeder. De reputatie van hun goudvoorraden was een van de beweegredenen voor de Europeanen om na de ontdekking van het continent hun schepen naar dit deel van de wereld te zenden. Op zoek naar ‘El Dorado’, oftewel ‘Het Gouden Land’, ondernamen zij veel gevaarlijke reizen over de oceaan.

Goud: symbool van eeuwigheid

Goud symboliseert door zijn onvergankelijkheid de band tussen twee mensen. Het is dan ook geen wonder dat goud al sinds de tweede eeuw van onze jaartelling in trouwringen wordt verwerkt. In 1554 zorgde de Engelse koningin Mary Tudor ervoor dat gladde gouden trouwringen in de mode kwamen, door er zelf een te kiezen als haar trouwring. De ring werd aan de vierde vinger van de linkerhand gedragen, omdat men veronderstelde dat er van daaruit een ader direct naar het hart liep. De beste plek dus voor dit symbool van de liefde. Tot op de dag van vandaag is de gouden verlovings- en trouwring nog altijd een symbool voor een blijvende liefde en het meest verkochte sieraad. Mode en trends kunnen wisselen, maar blijvend is de waarde van goud. Goud is liefde, puur en eeuwig. Geef goud als je van elkaar houdt, nog altijd...

De kwaliteit van goud

Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor minder geschikt om tot sieraad te worden verwerkt. Om goud harder te maken wordt dit gemengd met andere metalen, zoals zilver of koper. Zo ontstaan de zogenaamde ‘goudlegeringen’. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten.   Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een gehalte van 1000 duizendsten. 18 karaats goud, dat 3/4 deel uit puur goud bestaat, heeft een gehalte van 750 duizendsten. De ‘rest’ is dan meestal zilver of koper. Aan de verschillende bijmetalen ontleent goud ook haar kleurnuances. Roodgoud ontstaat door toevoeging van koper en witgoud door aan de legering palladium toe te voegen.

Het woord karaat komt van het Italiaanse ‘carato’, het Arabische ‘qirat’ of het Griekse ‘keration’, wat vrucht van de Johannesbroodboom betekent. Deze vruchten, die eruitzagen als een hoorn hadden pitten die wonderbaarlijk gelijk in gewicht waren en werden vroeger gebruikt als tegengewichten in oosterse weegschalen.

Keurtekens als waarborg

Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot de oudste vormen van consumentenbescherming. De bescherming van de consument is zelfs wettelijk vastgelegd, want de Waarborgwet 1986 garandeert dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland vier geaccepteerde goudlegeringen.

14 karaat (585/1000)
18 karaat (750/1000)
20 karaat (833/1000)
22 karaat (916/1000)

Legeringen met een gehalte lager dan 585 duizendsten mogen geen goud worden genoemd. Grotere werken worden voorzien van een meester- of importeursteken, een legeringsteken en een teken van het Waarborgkantoor dat het voorwerp gekeurd heeft.

Het onderhoud van goud

Gouden sieraden blijven mooi als je ze af en toe voorzichtig in een zeepsopje van bijvoorbeeld groene zeep worden schoon geborsteld. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Spoel de sieraden daarna af met een lauw water en droog ze met een flanellen doek.
Berg uw sieraden als u ze niet draagt met zorg op. Wikkel ze in een zachte doek of leg ze in een doosje, zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen en zo onnodige krassen en beschadigingen kunnen oplopen
Wees voorzichtig met het aanbrengen  van make-up en parfums. De cosmetische stoffen tasten niet het goud zelf aan, maar kunnen wel de bijmetalen beïnvloeden waardoor uw sieraden minder glanzen. Hoe hoger het goudgehalte van uw sieraden, hoe kleiner deze kans overigens is.
Laat uw sieraden minstens één keer per jaar door een juwelier of goudsmid nakijken. Hij controleert het sieraad op tekenen van slijtage en kan zo voorkomen dat u het sieraad verliest. Hij kan uw sieraden bovendien professioneel reinigen. Het kan de moeite waard zij om uw goud bij die gelegenheid te laten polijsten. Daardoor wordt het oppervlak weer ontdaan van krasjes en kleine beschadigingen, die door het dagelijks gebruik zijn ontstaan. Uw sieraden zijn na zo’n bezoekje aan de juwelier of goudsmid weer als nieuw.

Ook voor het onderhoud van uw sieraden geldt: vraag uw juwelier of goudsmid om advies, hij zal graag al uw vragen beantwoorden.

Aanschaf van goud

Wanneer u de aanschaf van een gouden sieraad overweegt voor uzelf of als cadeau voor iemand anders, dan investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies krijgt. Uw juwelier of goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Hij kan al uw vragen over goud beantwoorden en kan u helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dát sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.

Zilver

Parels

Saffier

Diamant

Robijn

Goud

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route