DiamantBriljant-geslepen diamant

Wellicht overweegt u de aanschaf van een sieraad met diamant, of misschien bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergrond en de vele facetten van het hardste en vurigste mineraal ter wereld. Diamant is door geen enkel ander materiaal te beschadigen en is dus onverslijtbaar en onvergankelijk. Deze eigenschappen geven diamant ook zijn blijvende waarde.

Wat is diamant?

Diamant wordt wel de ‘koning der edelstenen’ genoemd. Toch is deze edelsteen heel eenvoudig van samenstelling. Diamant bestaat uit zuivere koolstof, die gekristalliseerd is ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Dergelijke omstandigheden vinden we op een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak. Daar precies ontstaat diamant. Diamant heeft lang geleden zijn weg naar het aardoppervlak gevonden door vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde en gestolde labrador diamant bevat noemen we ‘kimberliet’. Tegenwoordig vinden we niet alleen diamant in kimberliet, maar ook in rivierbeddingen, en zelfs in zandafzettingen langs de zeekust. Hier zijn diamanten in de loop van lange tijd naar toe vervoerd, door afbraak van de kimberliet onder invloed van weer en wind.

Geschiedenis

Ruim 2800 jaar geleden werd diamant voor het eerst in India gedolven. Pas aan het eind van de 19e eeuw begon met vondsten in Zuid-Afrika de moderne diamantindustrie. De eerste grote diamantmijn in dit land, de Kimberley-mijn, ontstond op de plek waar een jongen een ruwe diamant vond van 21,25 karaat. De vondst van deze steen, de Eureka, we door deskundigen in eerste instantie niet serieus genomen. Twee jaar later ontdekte een herder op ongeveer dezelfde plaats een diamant van 83,5 karaat. Dat gaf de doorslag en de Kimberley-mijn werd een van de beroemdste mijnen ooit.

Hoewel de diamantproductie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Van alle diamanten die nu gevonden worden, is ongeveer 15 tot 20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen! Dit geeft aan waarom diamant zo zeldzaam en kostbaar is. Tegenwoordig verzorgt de top-vijf van diamant-producerende landen in volume 90 procent van de wereldproductie van ruwe diamant. In waarde neemt Zuid-Afrika 16 procent van de totale productie voor zijn rekening. De belangrijkste producerende landen zijn: Australië, Rusland, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Angola, Democratische Republiek Congo en Canada.

Diamant: symbool van eeuwigdurende trouw

Diamant werd tot de 15e eeuw uitsluitend gedragen door koningen en andere machthebbers, als symbool van macht, moed en onoverwinnelijkheid. Vandaag de dag is diamant het ultieme symbool van romantiek. Gevormd in het diepst van de aarde heeft deze edelsteen een mystieke aura die ongeëvenaard is. Deze mystiek leidde ertoe dat diamant vanaf het allereerste begin is geassocieerd met liefdesverhalen en -legendes. Zo werd er verteld dat de pijlen van Cupido diamanten punten hadden. De Grieken geloofden dat het vuur in een diamant de weerspiegeling van eeuwig brandende vlam der liefde was. In de Middeleeuwen was het geloof wijf verbreid dat diamanten een magnetische aantrekkingskracht hadden. Men dacht dat echtgenoten door het dragen van een ring met diamant naar elkaar toegetrokken werden.

Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’, dat ‘ontembaar’ betekent en dat ook duidt op eeuwigdurende trouw. De traditie van de diamanten verlovingsring dateert uit 1477, toen Maria van Bourgondië een ring met diamant van de aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk kreeg. In navolging van dit beroemde liefdespaar gingen steeds meer verliefde mensen ringen met diamanten dragen. Geliefden schonken elkaar ringen met puntige diamanten en gebruikten deze stenen om liefdesverklaringen in allerlei oppervlakken te krassen. De gewoonte om een ring met diamant aan de derde vinger van de linkerhand te dragen, stamt uit de tijd van het oude Egypte. De Egyptenaren waren ervan overtuigd dat de ‘vena amoris’ (liefdesader) rechtstreeks van het hart naar het topje van de derde vinger aan de linkerhand liep. Soms werden diamanten beroemder dan mensen. Enkele uitzonderlijk grote stenen, zoals de Koh-I-Noor en de Blauwe Hope, hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van koningshuizen, met in hun kielzog verhalen over passie, macht, overwinning en verraad. Tegenwoordig verwoorden het vuur, het mysterie de betovering, de schoonheid en de romantiek van een diamanten sieraad alles wat het hart voelt en woorden niet kunnen uitdrukken.

Kwaliteit van diamant

De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van vier verschillende kwaliteitsnormen, die de 4 C’s genoemd worden.

Karaatgewicht (carat weight)
Bij alle edelstenen, en dus ook bij diamant wordt het gewicht uitgedrukt in karaten. Het woord ‘karaat’ is afgeleid van een natuurlijke gewichtseenheid: de zaadjes van de Johannesbroodboom. Vroeger werden deze zaadjes gebruikt als gewichtseenheid. Nu is een karaat op 0,2 gram (200 milligram) vastgesteld, en onderverdeeld in honderd ‘punten’ of ‘puntjes’.

Zuiverheid (clarity)
Bijna alle diamanten bevatten minuscule sporen van andere mineralen, zoals grafiet (dat evenals diamant uit koolstof bestaat), olivijn of pyroop. Daarnaast zijn in sommige diamanten kleine haarscheurtjes waarneembaar. De meeste onzuiverheden worden pas zichtbaar onder een loep. Ze worden ‘insluitsels’ genoemd en ze zijn als het ware de vingerafdrukken van de diamant, omdat ze elke diamant volstrekt uniek maken. Globaal geldt: hoe minder insluitsels een diamant heeft, des te zeldzamer en dus kostbaarder hij is. Een diamant die met een tienmaal vergrotende loep geen insluitsels vertoont, wordt loepzuiver genoemd. De zuiverheid van een diamant kan met bepaalde technieken verbeterd worden. Zo kan bijvoorbeeld met behulp van een laser een smal kanaal naar een donker insluitsel geboord worden, waarna met behulp van een zuur het donkere insluitsels wordt gebleekt, zodat het minder zichtbaar wordt.

Kleur (colour)
Hoewel het merendeel van de diamanten kleurloos lijkt, hebben ze vaak een gele of een bruine tint. De mooiste diamant is kleurloos, want alleen een kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking. Echt uitzonderlijk zijn diamanten met een natuurlijke, heldere gele, oranje, groene, blauwe, roze of zelfs rode kleur. Deze zeldzame edelstenen worden ‘fancy colour’ diamanten genoemd en zijn bijzonder veel waard. Ook de kleur van een diamant kan verbeterd worden. Lichtbruine diamanten kunnen met behulp van een hogedruk- en hoge temperatuurbehandeling kleurloos worden gemaakt. Diamanten met een getinte kleur kunnen, met behulp van dezelfde techniek of door een combinatie van bestraling met hoge-energie-elektronen en vervolgens verhitting, veranderen in verschillende ‘fancy’ kleuren.

Slijpsel en slijpvorm (cut)
Van de vier C’s heeft de mens alleen invloed op het slijpsel. Een ruwe diamant kan zoveel op een gewone kiezelsteen lijken, dat de meeste mensen er zonder meer aan voorbij zouden lopen. Alleen vakmensen zijn in staat de gloedvolle pracht van een diamant te onthullen. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld zo’n 50 procent van zijn oorspronkelijke gewicht.

Diamant ontleent zijn schittering aan de breking van wit licht in alle kleuren van de regenboog. De slijper staat daarom voor de taak de facetten zodanig aan te brengen, dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. De kennis voor dit veeleisende vak wordt al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. De nauwkeurigheid en finesse van het slijpsel bepalen de schittering van de steen. Diamanten worden in allerlei verschillende vormen geslepen, al zijn er zes klassieke slijpvormen die de boventoon voeren, waaronder de bekende ronde slijpvorm, die briljant wordt genoemd. Diamant is dus de grondstof, waaruit een ronde steen in briljantvorm wordt geslepen.

Diamanten zijn er in verschillende kwaliteiten. Afhankelijk van de combinatie van de vier C’s gewicht, zuiverheid, kleur en kwaliteit van het slijpsel, zijn diamanten meer of minder waard. De waardeverschillen kunnen heel groot zijn, met name bij wat grotere stenen. Daarnaast krijgen diamanten die geen behandelingen hebben ondergaan, een grotere waarde dan diamanten die wel aan een schoonheidsbehandeling zijn onderworpen. Met name als het gaat om ‘fancy’ kleur diamanten, die al of niet een natuurlijke kleur hebben, zijn de waardeverschillen groot. Of een diamant een zeldzame natuurlijke ‘fancy’ kleur heeft, of een kleur die na behandeling is verkregen, is vaak alleen in een laboratorium definitief vast te stellen. Daarom worden dergelijke diamanten vaak met een expertiserapport van een edelsteenkundig laboratorium verkocht. Omdat het niet zo eenvoudig is om als leek het verschil tussen diverse diamanten te zien, is het raadzaam uw diamantsieraad bij een vakman aan te schaffen zoals een juwelier of goudsmid. Met diamantsieraden die al in uw bezit zijn, kunt u ook terecht bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) in Leiden. Het NEL is een instituut dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek van edelstenen en parels. Het laboratorium maakt deel uit Naturalis, het Nationaal Natuurhistorisch Museum, en is telefonisch bereikbaar op nummer (071) 568 76 65.

Onderhoud van uw diamanten sieraden

• Draag uw sieraden met diamant niet tijdens ruw werk of bijvoorbeeld de afwas. Hoewel een diamant heel duurzaam is, kan er bij een harde stoot in de richting van het kristalvlak toch een stukje afspringen, en de zetting kan beschadigen.
• Laat uw diamanten niet in aanraking komen met een chloorbleekmiddel. De edelsteen kan het contact met dergelijke stoffen prima doorstaan, maar de zetting kan aangetast worden of verkleuren.
• Leg uw sieraden met diamant niet los in een lade of juwelenkistje. Ze kunnen elkaar, maar ook andere sieraden beschadigen.
• Laat uw sieraden minimaal één keer per jaar door een juwelier of goudsmid nakijken. Hij of zij controleert uw sieraden op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal krijgen uw sieraden meteen een professionele schoonmaakbeurt.
• Oude of antieke sieraden met diamant, waarbij de onderkant van de zetting dicht (gesloten) is, mogen nooit met vocht in aanraking komen. Er kan dan vocht onder de steen komen, dat niet meer weg kan. Deze sieraden kunnen wel met droog krijtpoeder schoongeborsteld worden.
• Sieraden met diamant kunnen dof worden door huidvet, zeep, cosmetica of stof. De lichtinval wordt dan belemmerd, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Sieraden met diamant in een open zetting (de zetting is aan de onderkant open, waardoor de steen vanaf de onderkant zichtbaar is) blijven mooi als ze af en toe voorzichtig in een lauwwarm sopje met een willekeurig zacht, vloeibaar wasmiddel worden schoongeborsteld. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Spoel de sieraden vervolgens af met lauw water en droog ze zorgvuldig met een katoenen doek.
• Sieraden met diamant frissen ook op van wat lauwwarm water met een scheutje ammoniak. Laat uw sieraden hierin een half uurtje weken. Klop vervolgens met een zachte borstel goed op de voor- en achterkant van de zettingen. Spoel nog een keer na met de oplossing en laat de sieraden goed drogen.
• Vanzelfsprekend kunnen sieraden met diamant ook met een goed merk vloeibare juwelenreiniger worden schoongemaakt. Uw juwelier of goudsmid heeft tal van uitstekende onderhoudsmiddelen in voorraad. Ook voor het onderhoud van uw sieraden met diamant geldt: vraag uw juwelier of goudsmid om advies, hij zal graag al uw vragen beantwoorden!

Aanschaf van diamant

Wanneer u de aanschaf van een diamanten sieraad overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, dan investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies krijgt. Uw juwelier of goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Hij kan al uw vragen beantwoorden over diamant en kan u helpen bij het bepalen van uw keuze. Deze professionele ervaring, gecombineerd met uw persoonlijke smaak, zal resulteren in de keuze van precies dát sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.

Geelgouden Briljantring

Diamant

Parels

Saffier

Smaragd

Robijn

Goud

Openingstijden

Ma 
Di  
Wo
Do
Vr
Za  

13.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 20.30 uur
10.00 - 17.30 uur
10.00 - 16.30 uur

Openingstijden Hazekamp

Telefoon

050 - 312 16 07

Adres

Juwelier Hazekamp
A-Kerkhof 41
9712 BC Groningen
info@juwelierhazekamp.nl

Juwelier Hazekamp is het oudste familiebedrijf van Groningen waar de eigenaar nog altijd zelf in de winkel staat. Een specialist op het gebied van trouwringen met een ruime collectie aan horloges, klokken en sieraden. Daarnaast voeren wij reparaties en taxaties uit.


Telefoon Juwelier Hazekamp 050 - 312 16 07
Mail Juwelier Hazekamp info@juwelierhazekamp.nl
 Facebook Juwelier Hazekamp Like ons op facebook 

"De trouwringen specialist van Groningen sinds 1901"

Liefde voor en door sieraden

Lijn

Al sinds 1901 dé trouwringen specialist van Groningen

Juwelier Hazekamp
Juwelier HazekampTrouwringen
menu
Juwelier Hazekamp
Plan uw route